Батут – подарък, чрез който ще бъдете винаги в добро настроение

Bulgaria

Предимства от скачането на батут

Батутите имат много предимства пред други видове физическа активност:

  • Подобрен вестибуларен апарат и координация на движенията.
  • Усъвършенстват се пешеходните умения, детето поддържа равновесие по-добре на неравна повърхност.

Целият детски организъм утвърдително отговаря на въпроса полезен ли е батутът за него. Спокойните равномерни скокове са отлична кардио тренировка. Детето получава адекватно аеробно натоварване. Дори дълбоките мускули се развиват, ставите се тренират и заздравяват.

На пръв поглед, скачането на батут изглежда занимание, макар и забавно, но в същото време несериозно. В същото време се оказва, че един батут може да донесе много ползи за здравето.

Ако преди за много хора думата “батут” се свързваше само с детска надуваема атракция, която се появява в парковете всяко лято, сега нещата са различни.

В резултат на редовните упражнения, основните мускулни групи на тялото Ви достигат до състояние на пълен тонус, а състоянието на сърдечно-съдовата и лимфната системи се нормализира. Ритмичното дълбоко дишане напълва кръвта с кислород и това има благоприятен ефект върху метаболизма на организма. Натоварването е толкова интензивно, че средно 700 калории се изгарят са една 45-минутна тренировка.

Как да се подготвим за батута

Дрехи:

  • от „дишащи“ материи, които напълно покриват ръцете и краката и не ограничават движенията. Например, това може да бъдат хлабави потници и тениски с дълги ръкави. За някои упражнения на батута ще трябва да се отблъсне с ръцете си. За да не се получават мазоли, трябва да носите велосипедни ръкавици (те са без пръсти, с удебеляване в дланта).

Обувки:

  • можете да скачате и боси, но ако кожата на краката е чувствителна, трябва да носите чорапи с удебелени подметки или може да сте обути със спортни обувки.

Между другото, батутът се използва и при обучението на космонавтите: той тренира вестибуларния апарат, подобрява координацията и Ви учи за по-бързо вземането на решения. И затова тези занимания ще Ви помогнат да се чувствате по-уверени в шофирането и да успеете в спортове, които се нуждаят от бърза реакция, като тенис или ски спускане.

Rate article