Защо да изберем образователни играчки за детето

Детски подарък

Най-полезната детска игра е тази, която може да помогне да детето ти да придобие нови знания и умения докато се забавлява часове наред.

Източник: Drebosuci.comпъзел Бухал за развитие на въображението и връзката око-ръка

Подарявайки на дребосъците образователни играчки, младите родители си правят страхотна услуга – ще могат да си вземат глътка въздух и почивка докато малките пакостници се ангажират мисловно с подреждането на поредния страхотен пъзел, сглобяването на отделни елементи от колички, разрешаването на по-сложни логически предизвикателства и така нататък.

Дори още от крехка ранна възраст, детето започва лека-полека да обръща внимание на заобикалящия го свят, особено ако е изпълен с интересни, пъстри игри.

 

Имайте предвид, че ползата от образователните играчки ще помогне на всяко дете да придобие редица личностни качества, които успешно да прилага във всяка сфера на живота като:

  • Социалност и емпатия
  • Креативност
  • Инициативност
  • Развитие на логическата мисъл
  • Подобряване на финната моторика и връзка око-ръка
  • Адаптивност към „проблеми“

Източник: Drebosuci.com3D Танграм пъзел по Монтесори за когнитивно развитие на детето

Съществуват хиляди играчки, категоризирани по възрастова група, които могат да бъдат една страхотна отправна точка към развитие на детското въображение, мисъл, социални умения, адаптивност в различни ситуации и така нататък.

 

Подходящи игри за деца от 1-12 месеца

 

За най-малките сладури препоръчваме игри за развитие на сетивата им. Прекрасни варианти за тази цел са образователните играчки със звук и говор.

Целта на игра с подобни играчки е да предизвикат вниманието на детето и да стимулират сетивата му за SST (или още познати като sound-sight-touch), звук-картина-докосване. Лека-полека бебешоците ще започнат да опознават по-добре „говорещите си играчки“ разглеждайки и пипайки ги.

Играта с подобни интерактивни образователни игри окуражават детето към „разгадаване“ на това как и защо играчката говори, свири и така нататък.

Пораствайки, дребосъците ще имат нужда и от специални игри за развитие на когнитивното мислене и връзката око-ръка.

Чудесна идея за целта за игрите с построяване/сглобяване на блокчета, аранжиране на различни фигурки, лего игри, конструктори и други.

Блокчетата за подреждане – тази любима играчка на поколения наред – бива отличен избор, когато детето вече се справя много добре със сглобяването на части от игра.

Идеята тук е да накараме малките сладури да стигнат до момента на чудене на принципа  „дали ако направя това, ще получа онова“.  В момента, в който успеят да се справят с предизвикателството ще подобрят и своята увереност, дори ако се провалят първия път. Именно това е една от основните цели на подобни образователни играчки – да накарат децата да следват упътванията за сглобяване и в крайна сметка да успеят да го направят.

Играчки за деца между 12-24 месеца

Докато някои дечица вече правят първите си самостоятелни стъпки под зоркия поглед на техните родители, други все още срещат трудности.

За подобряване на детската моторика  препоръчваме играчките, които включват пълзене или догонване. Страхотен пример за дървените играчки са лаещите кученца за бутане/дърпане с връзка.

Източник: Drebosuci.comКуче за дърпане – образователна играчка от масивно дърво

Така дребосъците ще се ангажират по-задълбочено с играчката, ще се забавляват се нея, ще й се радват докато развиват моториката си. Тези игри не само радват дечицата, но и им помагат да се научат да ходят самостоятелно без помощта на родителите им.

Съвет:  отброявай стъпките на дребосъка си, дори и да са само 2 или 3. Така детето ще придобие представа за числата и начина на броене, а когато достигне подходящата възраст, ще му бъде много по-лесно да се научи да смята, просто защото вече му е познато.

Игри за деца над 2 години

Време е да запознаете малчугана си с малко по-активни игри, изискващи по-голяма физическа активност и внимание. На тази възраст дребосъците вече се ангажират доста по-лесно с различни интересни игри, развиващи концентрацията, мозъка и въображението им.

Четенето на книжки силно се препоръчва като така детето ще може да се запознае с някои основи на майчината реч, асоциирайки отделни думички с някакво действие.

 

Образователните играчки с магнити пък биват идеален начин за придобиване на сръчност, развитие на логическата мисъл и умения, свързани с адаптивността на детето в различни ситуации.

Финални думи към родителите:

Credit: fytogreen

Каквато и образователна играчка да изберете – магнитна или дървена (не ви препоръчваме пластмасовите варианти), наблюдавайте как детето реагира и играе с нея, какви емоции и усещания предизвиква играчката. А ако дребосъците не играят правилно с нея, покажете им как и наблюдавайте дали ще повторят вашите действия правилно.

Разгледайте още магнитни или дървени образователни играчки в сайта на Drebosuci.com

Rate article