Как да поддържаме бижутата си

Ръчна изработка

Красивите бижута изискват деликатна поддръжка

За да са красиви и бляскави, бижутата изискват добро отношение и грижа. Някои от тях са деликатни и трябва да се внимава да не бъдат наранени по повърхността. Ето защо съблюдавайте поддръжката им да бъде правилна – само така ще можете да се радвате дълго на очарованието им.

Правила за почистване

Избирайте кърпички от естествена материя (за предпочитане памучна), които са меки и нежни към бижутата. С тях може да ги почиствате от прах и натрупани нечистотии, като забърсвате с леки движения, без да прилагате усилия или търкане.

Съществуват и кърпички, които ще излъскат до съвършенство бижутата Ви. С тях бихте могли да се сдобиете в специализираните магазини.

Ако искате да ги изплакнете, заложете на топлата вода и течния сапун. Отстранете мръсотиите с тампонче за грим, завършете със студена вода и попийте влагата с кърпа.

Когато са потъмнели, използвайте паста за зъби, стига тя да е бяла на цвят. Може да си направите и смес от сода и вода.

Избягвайте басейните с минерална вода, морето или сауната, когато сте с бижута. Свалете ги и едва тогава ползвайте спа центъра.

Ако се чувствате неуверени в поддръжката на бижутата си, или имате по-скъпи накити, които целите да запазите във времето, обърнете се към експерт, който ще Ви насочи правилно. Периодично може да ги носите и на почистване в бижутерията, за да възвърнат перфектната си форма.

Има и по-капризни камъни, като перлите например, които трябва да почиствате с помощта на разтвор от течен препарат за пране. Съотношението е чаена лъжица на литър вода. Киснат се в сместа, изваждат се, съхнат и след това се прибират в памучна торбичка.

Сребърните украшения може да изтъркате и с алуминиево фолио. Първо наръсвате бижуто със сода и заливате с гореща вода.

Съхранение

Желателно е вашите бижута да имат отделни кутийки, в които да ги съхранявате. Не бива да се докосват едни с други, а ако се налага да делят общо пространство, поставете ги в пликове. По този начин ще забавите окисляването, което води до потъмняването им.

Rate article