Мартеници – вярвания

Мартеници – вярвания

В Южна България хората вярват, че докато носят на китката си мартеници, щом видят летящ щъркел – трябва да ги свалят. Ако не лети щъркелът – много мързеливо ще е лятото. Различните модели на мартеници се свалят от шията, когато лястовица се види – това означава, че тя ще стане дълга и грациозна като шията на птица.

 

В традиционния светоглед на нашия народ, в преданията и легендите, пожелания за Баба Марта, е на самия месец и на пролетта, своеобразна митологична персонификация. Тя има много непостоянен нрав – ту весела и усмихната, ту сърдита, а нейното настроението оказва върху времето силно въздействие. Рано на първи март сутринта всяка домакиня с честита Баба Марта измита двора и къщата си. После върху плета мята червена престилка или червен мъжки пояс, или върху плодно дърво, за да се посрещне „на чисто и червено“ с пожелания за Баба Марта, че тя усмихната да бъде и добронамерена. Старите жени през целия ден от къщите си не излизат и по улиците не ходят, за да не ги срещне Баба Марта, защото тя въобще не обича стариците. Излизат с мартеници момите и младите невести само, за да им се радва Баба Марта и времето да затопли.

 

Днес българите не практикуват тези ритуали. Основното от богатия на ритуали празник, е през призмата на съвремието пречупено и са останали само да има нови идеи за мартеници, да се изпращат  пожелания за Баба Марта, и когато за първи път се видят хората в първата седмица на март, да си казват честита Баба Марта Най-въодушевени са децата от този празник. Те точно както Дядо Коледа два месеца по-рано са приели, така и Баба Марта приемат, само че вместо подаръци – получават различни модели на мартеници. Има и много песни, запазили се от преди като пожелания за Баба Марта, които се пеят все още. Всички те са весели както трябва да бъде и самата тя.

 

Традиционното изработване на мартеници се извършва от червен и бял вълнен конец, може и памучен, усукват се задължително наляво поотделно, след което се събират двата конеца и надясно се усукват. Не е трудна изработка на мартеници, правят го и децата.

Rate article