5 неща, на които да обърнете внимание, ако сте собственик на мазе

Ако сте собственик на къща с мазе, едно от най-големите опасения, които могат да обземат мислите ви е защо има влага и до какво може да доведе такава.

Проблеми могат да възникнат и да останат незабелязани. Влажното мазе може да доведе до разочарование и от време на време да бъде доста скъпо решение, когато нещо се обърка. Ето най-честите причини за мокри помещения и какви мерки трябва да предприемете:

1) Течове

Когато нещо подозрително се намокри във вашето домакинство, едно от първите неща е спукани тръби. Ако имате тръби, които извират теч в мазето ще се свърши с потенциалното много влажно мазе. Следващия път, когато имате възможност накарайте специалист да провери за течове и други пропуски по тръбите.

Така ще предотвратите неприятни изненади, идващи от вашия начин на живот. Почистването на мазе периодично е задължително условие тук. Представете си, че съхранявате много стара мебел или кашони с купища неща. При теч в мазето всичко това бързо може да изгние.

2) Отточните води

Когато зимата свършва и снегът се топи има голяма вероятност всички тези води да се отичат към мазетата.

Това е една от най-честите причини за мокри сутерени и нещо, което трябва да се вземе предвид, когато не само се опитвате да планирате, но и дори, когато самите вие ринете сняг. Не забравяйте да проверите за пукнатини, които водят до дома.

3) Кондензацията

Не – ние не говорим за запълване на няколко стомни ледена вода и които да оставим на долния етаж, за в летните горещини. Ако тръбите за студена вода не са добре изолирани е голяма вероятността да се появи много влага във въздуха. Кондензацията може да доведе до влажна килими, стени, уреди, мека мебел.

4) Запушени улуци

Почистването на улуци е скучна работа и не за всеки. Такава обаче може да доведе до влажно мазе, а от там до други проблеми след наводненията.

5) Задръстено Мазе

В началото може да не забележите, че източване на мазето може да бъде подкрепено и с много влага. Канализационните тръби могат да бъдат запушени с всички видове материали – тиня и корени. Ако има корени, които са враснали в тръбите, трябва да ги отстраните, за да не стане по-голяма авария. Същото важи и ако някои места, където се разполагат тръби са затрупани с тежки предмети. Организирайте си цялостно почистване на мазе.

 

Rate article