energiqta-kato-iztochnik-na-energiq

Вятърът представлява движещи се въздушни маси, които притежават скорост и направление. Към главните фактори, определящи възможностите за използване енергията на вятъра, се отнасят метеорологичните условия, методите за преобразуване на кинетичната енергия на вятъра в електрическа, използването й в общата система на енергоснабдяването и икономическата ефективност.

Вятърът и енергията произвеждана от него се оказват привлекателни поради няколко причини – има го в изобилие, евтин е, практически неизтощим източник на енергия, не води до замърсяване и до климатични аномалии. Накратко притежава качества, с които нито един от традиционните енергийни източници за производство на електричество не може да се похвали. В България съществува потенциал за изграждане ветрови ферми в крайбрежната ни ивица и в места над 1000 метра. Бъдещото развитие в подходящи планински зони и такива при по-ниски скорости на вятъра зависи от прилагането на нови технически решения.

На територията на община Белица са идентифицирани два подходящи терена за изграждане на ветрогенератори. И двата терена се намират на надморска височина над 1000 м, скоростта на вятъра е подходяща и са достъпни за транспортиране и монтаж на машините. Първият терен се намира на около 20 км от град Белица, в близост до път Долно Краище – Лютово, на 4 км от с. Лютово. Вторият е на 1 км от град Белица.

„Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Съдържанието на тази публикация е отговорност единствено на Община Белица и по никакъв начин не може да се приема, че отразява възгледите на Европейския съюз.“

Здоровое питание рецепты смузи похудение после родов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *