Видове сокоизстисквачки и тяхното приложение

Bulgaria

В миналото, прясно изстисканият сок беше лукс. Защото соковете се правеха или със соковарка или се минаваха на ренде, след което през цедка или с тензух, се добиваше захарния сироп на плодовете. Днес изстискването на сокове е лесно като детска игра, благодарение на сокоизтисквачките, които се предлагат в различни размери, видове, марки и форми. Но не всички са еднакви. Различните сокоизтисквачки работят на различен принцип и именно принципът на работа поставя разделителната линия между тях. Ето кои са най- разпространените и предпочитани видове сокоизтисквачки.

Центробежни сокоизстисквачки

Центробежните сокоизстисквачки смилат плодовете и зеленчуците с помощта на бързо въртяща се кошница, с подобие на малки зъбчета по повърхността. Под тази кошница е разположена фина мрежа, с помощта на която се отделя сокът от пулпата и твърдите частици. Изтискването на сок се случва много бързо, но в процеса на работа на уреда, по повърхността се отделя известно количество пяна, която не се харесва на всеки. Този вид сокоизтисквачки са най- подходящи за моркови, ябълки и други твърди плодове и зеленчуци. Основни характеристики на центробежните сокоизтисквачки са ниското им тегло, улесненото използване и съответно почистване, възможността за безопасно миене в съдомиялна машина. При центробежните сокоизтисквачки мощността е от изключително голямо значение.

Пресоващи сокоизстисквачки

Пресоващите сокоизтисквачки буквално сдъвкват плодовете и зеленчуците, с помощта на зъбни колела с остри зъбци. Веднъж направена на каша, консистенцията се пресова до изтискване и на последната капчица сок. Този вид сокоизтисквачки са много подходящи за листни зеленцучи. Огромен недостатък е бавната работа. Предполага се, че именно бавната работа и принципа на действие, запазват максималното възможно количество хранителни вещества и витамини в сока. Пресоващите сокоизтисквачки работят доста по- тихо от другите машини.

Бавнооборотни сокоизстисквачки с валове

Бавнооборотните сокоизтисквачки с валове, работят с изключително ниска скорост. Два вала поемат плодовете и зеленчуците, смачкват ги, след това ги притискат до получаване на сок, а остатъка, който е почти сух, уредът изтласква в отделен контейнер. Смята се, че този вид сокоизтисквачки извличат повече и по- качествени хранителни вещества в процеса на изстискване на сока, пропускат част от пулпа и несмилаемите фибри в сока и съответно правят по- полезен краен плодов и зеленчуков продукт.

Цитрус преси

Цитрус пресите са ръчни сокоизтисквачки, които са подходящи само и единствено за цитрусови плодове, в това число лимони, портокали, грепфрут и нар. Принципът на работа е елементарен- плодът се разрязва на две части, поставя се върху купол и се притиска с помощта на ръчка и прилагане на механична сила. Сокът се изтисква почти изцяло, като остават само кората и ципата. Цитрус пресите са лесни за използване и поддръжка, леки, компактни, не заемат много място. И най- важното е, че с тях може да борави всеки.

Глътка прясно изцеден плодов сок е най- чудесният начин за започване на деня. Това е най- приятния начин за набавяне на небходимите хранителни вещества и витамини. Това е най- лесният начин за редуциране на броя на храненията и приема на калории. Глътка прясно изцеден сок, лесно и в домашни условия, може да се осигури с подходящата сокоизтисквачка. Центробежна, бавнооборотна, цитрус преса или пресоваща- какъв е твоят избор на сокоизтисквачка?

 

Rate article