Спално бельо и комплекти – какво трябва да знаем при избора

Bulgaria

Спалното бельо е от тъкани комплект калъфки за възглавници, покривка за легла, спални и чаршафи. В зависимост от нуждата тези компоненти варират според брой. Качеството на постелята зависи от желанието на човека, което пряко засяга неговото здравословно състояние.

Какво е спално бельо

Към днешна дата видовете спално бельо са невероятни и се предлагат в голямо разнообразие. Съществуват основните типове, според които обичайно се прави разграничение между бельото.

Класификация на типовете тъкани

Опаковката на постелки е задължителна, а върху нейния етикети са обозначени типа материала, от който е ушит продуктът. Основните тъкани и видовете използвани в производството на спално бельо са – памук и коприна.

Ленът се различава с добра топлопроводимост, невероятната якост и устойчивост на опъване. Той е най-старият познат за тази работа материал.

Памукът е достатъчно силен, устойчив на износване и има добри хигиенни свойства.

Коприната – с добри хигиенни свойства има висока еластичност и гладкост.

В избора на комплекти спално бельо детайлите имат значение. Внимание трябва да се обърне на висока здравина, възможност да запазва цвета за дълго време; лекота и чистота. Има хипоалергични и хигроскопични свойства.

Вискозата е естествена тъкан, изработена от целулоза. Според влакната се получава продукт, наподобяващ други материали са: памук, лен и вълна. Платът има добра въздушна пропускливост. Микрофибърът е синтетичен, мек и приятен на допир плат. Притежава охлаждащ ефект, бързо съхне, запазва външния си вид и характеристики за дълго време. Бамбуковото влакно е модерен екологичен материал, който може да регулира телесната температура. Порестата структура на тъканта допринася за абсорбцията на влагата.

Грижа за спалното бельо и комплекти:

Когато купувате спално бельо, трябва да го изперете, преди първата употреба. По него често остават следи и миризми от самото производство.

В процеса на работа следва да се спазват и някои правила: преди да изперете, отделете прането, според цвета;

Не зареждайте естествените тъкани заедно със синтетични тъкани в пералната машина, защото за тях е необходимо да настроите режим;

Не е добра идея спалното бельо да се изпира в претъпкана машина;

Необходимо е да се спазват инструкциите за пране, в зависимост от вида на материала, от който е спалното бельо;

Тъмните и цветни продукти се гладят от обратната страна. Когато избирате видовете спално бельо, подчертайте на качество и погледнете цената.

Вземете под внимание факта, че естествените тъкани ще се свият след пране. Затова изберете програма за прането, според указанията в етикета!

Rate article