Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Процесът Коучинг

  Какво е коучинг. Коучингът е метод за постигане на поставени цели. Коучът чрез диалог помага на клиент a правилно да си постави цел, да н...

 


Какво е коучинг.


Коучингът е метод за постигане на поставени цели. Коучът чрез диалог помага на клиентa правилно да си постави цел, да намери най-добрия начин за постигането й и разкриване на скрит вътрешен потенциал у човека. Коучът не казва как да постигне успех, но задава въпроси, чрез които клиентът сам намира решението на собствените си задачи. Коучингът не е обучение или подготовка - той помага и подкрепя по пътя към постигането на целта.

 

Той се основава на 5 принципа:

1.       Всичко е наред с хората. Няма грешни хора.

2.       В човека има първоначална сила за постигане на целта.

3.       Всички действия се извършват с положителни намерения.

4.       Хората се променят през цялото време и този процес е неизбежен.

5.       Човек се стреми да избере най-добрия вариант от наличните му възможности.

 

Видове коучинг:

Няма точно разделение на треньорите по форма и вид дейност, но има три установени категории, които са общи:

 

  • Коучинг на живот.
  • Бизнес коучинг.
  • Спортен коучинг.

 

Процесът на коучинг

Взаимодействието между треньора и неговия клиент се нарича треньорска сесия. На сесията треньорът основно слуша трениращия и понякога му задава въпроси. Клиентът сам отговаря на тези въпроси и в процеса на намиране на отговори на въпросите намира решения за постигане на целта. Обикновено ефектът от такива сесии действа на два етапа - първичен, който се забелязва наведнъж (веднага) и скрит, под формата на общо подобряване на качеството на живота на клиента, повишаване на мотивацията и самочувствието.

 

Как да стана треньор

Основното погрешно схващане на хората, които искат да станат треньори - „за коучинг трябва да успея в сферата, където искам да бъда треньор“. Успехът във всяка област е добре дошъл. Но задачата на коуча не е да разкаже как е постигнал успех, а да помогне на клиента да активира вътрешния си потенциал, да разкрие скритите възможности на човека, да му помогне да постигне целта си.

 

За коучинг трябва да се научите, да преминете курс и да получите сертификат. Но само курсът и сертификатът не са достатъчни. За да стане добър треньор, човек трябва:

 

ü  Да развие лични качества: наблюдателност, отговорност, общителност, креативност, жизнерадост, смелост, емоционална стабилност, точност.

ü  Да не се страхувайте от публиката.

ü  Да бъде спокойни.

ü  Да бъде ерудиран и креативен.

ü  Да притежава качеството на самоусъвършенстване.

ü  Да има активна житейска позиция.

ü  Да обича да помагате на хората и да вярвате в собствения си бизнес.


No comments