Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Оповестителни системи – какво представляват?

Оповестителните системи имат доста общи черти с озвучителните системи и те са предназначени за своевременно оповестяване на големи групи хор...



Оповестителните системи имат доста общи черти с озвучителните системи и те са предназначени за своевременно оповестяване на големи групи хора при възникване на опасности от най-различен характер, например пожар, наводнение или земетресение в дадена сграда. Освен оповестяване системата дава възможност и за озвучаване, т.е. може да се пуска фонова музика. Задължително е системата да се интегрира с пожароизвестителна система за оповестяване при възникване на пожар. Най-голямо приложение този тип устройства намират в обществени сгради, кина, болници, хотели търговски центрове, по-известни като МОЛ-ове и др.


Системите за гласово оповестяване са абсолютно задължителен елемент за всички сгради, чийто капацитет е повече от сто човека.


В съгласие с приетите норми и закони в нашата страна, инсталацията на аварийна оповестителна система е особено важна за сградите с капацитет повече от 100 души. Проектирането на такъв тип системи за извънредни ситуации се налага да бъде съобразено особено внимателно с размерите и други особености на помещенията. Това е необходимо, за да може даже и някой от говорителите да се окаже повреден в някакъв момент и да не работи както трябва, системата все пак да може да осигури успешно разбираемост по отношение на евакуацията на сградата. 


В съгласие с БДС EN 50849 системи за гласово уведомяване и оповестяване трябва да са в състояние да сигнализират автоматично за своето състояние, като в това число се включват: работоспособността ѝ, наличието на електрозахранване, изобщо - всички други неизправности в системата, които е възможно да възникнат по някаква причина.


Проектирането на такива съоръжения, които имат задачата да спасяват човешки животи в случай на възникване на някакви проблеми, е изключително отговорно и не бива в никакъв случай да се подхожда не достатъчно отговорно. Приспособлението трябва обезателно да бъде съобразено с всички стандарти и проектирането да бъде извършено от професионалисти в сферата. Само така ще можете да бъдете спокойни, че ако се наложи да използвате вашите оповестителни системи, всичко ще бъде наред.

 

 


No comments