Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Значението на иконата на Божията майка

 Традиционно Богородица се изобразява с бебе на ръце, но има изображение, което се различава от общоприетото - иконата „Омекотяване на злите...



 Традиционно Богородица се изобразява с бебе на ръце, но има изображение, което се различава от общоприетото - иконата „Омекотяване на злите сърца“. На платното Света Богородица е изобразена без дете, но гърдите й са пронизани със седем тънки ками. Това изображение има дълбоко символично значение: не означава буквално нараняване на тялото, а потискане на душата от седем греха, като остри остриета.


История на произхода и придобиването


 Образът на Божията майка „омекотяващи сърцата“, както всички образи, създадени в древността, днес е един от най-значимите в православието. Целта на иконата е да установи връзки между любимите хора, да се отърве от пороците и отрицателните черти на характера, които пречат на създаването на хармония в живота.


Второто име на иконата е „Пророчеството на Симеон“. Това се отнася до пророческите думи, изречени от светия старец Симеон Богоприемник на Пречистата Майка Мария. Освен това пророчеството се превърна в символична основа за създаването не само на иконата „Омекотяващи сърца“, но и на няколко други православни изображения. Не е известно откъде точно идва иконата.


  Според една от версиите лицето е създадено в югозападната част на Русия, но точното място и датата не могат да бъдат посочени, тъй като не са оцелели писмени сведения. Има и друга версия за произхода: възможно е иконата „Омекотяване на злите сърца“ да е създадена от католически иконописци, които вероятно са живели някъде в средновековна Европа.


  Има легенда за това как чудотворната икона е помогнала на селянин. Старецът просел, но не можел да работи, да се грижи за себе си, защото тялото му било оковано от силна и нестихваща болка. Една нощ селянинът заспал, но изведнъж през съня си чул необичаен глас. Той сякаш ходел едновременно от всички стени на къщата. Гласът казал на стареца, че в камбанарията на старата църква на св. Йоан Богослов била скрита икона на Богородица, която трябвало да се моли, за да бъде излекуван от болезнената болест.


  Селянинът отишъл в църквата, имало голям брой реликви и икони, но не било възможно да се намери сред тях лицето на Божията майка „Омекотяващи сърца”. Оказа се, че иконата била скрита точно в стената на камбанарията. Старецът я извадил, сложил я в иконостаса и се помолил. Болките, които го измъчвали дълги години, веднага утихнали. 


Източник: Магазин за икони - ikonite.bg










Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

No comments