Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

SEO оптимизиране на сайт - поведенчески фактори

Какво представляват поведенческите фактори на даден сайт? Нека първо разберем какви са поведенческите фактори на сайта. Всъщност това е набо...


Какво представляват поведенческите фактори на даден сайт?

Нека първо разберем какви са поведенческите фактори на сайта. Всъщност това е набор от действия на потребителя на страницата за издаване и на самия сайт.

Когато човек влезе в сайта, той извършва определени действия там. Той може да превърта страницата, да щракне върху връзки и да отиде на някои вътрешни страници. Или не може да направи нищо и просто да затвори сайта.

Всичко това отразява действието на потребителя.

Търсачките внимателно анализират подобни действия. И след това въз основа на този анализ направете заключения. Независимо дали сайтът е бил полезен за потребителя или не.

Ако беше, значи сайтът е добър и трябва да се показва на други потребители. И ако роботът за търсене стигне до заключението, че потребителят не е доволен от отговора, тогава такъв проект струва малко. В резултат на това той е изтласкан към далечни позиции на издаване. Това е всичко, което има поведенчески фактори за класиране.

Защо се нуждаем от такава сложност?

Всички търсачки се борят с нелоялни издатели на сайтове, спам, негативни проекти. Тяхната задача е да покажат на потребителите най-подходящите сайтове. Но тогава роботът не успява да определи автоматично качеството на сайта. Следователно, референциите са били основен критерий за избор.

Тоест, колкото повече връзки водеха към сайта, толкова по-авторитетен се смяташе той. Ако се твърди, че е препоръчан от други потребители и ресурси, тогава търсачките смятат такива проекти за добри.

Но знаем, че е лесно да се фалшифицират връзки.

Ето защо през последните години Гугъл, а и другите търсещи машини започнаха да показват точно тези поведенчески фактори и да взема предвид мнението на реалните потребители. Това не означава, че външните връзки са загубили своята актуалност. Не! Те все още са необходими, но ролята им е станала много по-малка от преди.



SEO оптимизиране на сайтове – поведенчески фактори

SEO оптимизация на сайт – поведенчески фактори

Сега нека поговорим за това колко ефективна трябва да бъде SEO оптимизацията на сайт поради поведенчески фактори. Като начало си струва да се каже, че  поведенческите фактори са разделени на външни и вътрешни.

Външни поведенчески фактори – това са действия на потребителя на страницата. Когато човек в търсене въведе заявка и види няколко предложени опции, как ще се държи той? На кой раздел ще щракне първо? Колко ресурси като цяло ще прегледа? Всичко това се анализира от робота и се формира във външни фактори.

Вътрешните поведенчески фактори са действията на потребителите върху самия сайт. Тоест как се държи потребителят на страниците на сайта, какво гледа, какво прави и т.н. Всичко това също е подложено на задълбочен анализ на роботите за търсене.

Външни поведенчески фактори

Нека разгледаме по-отблизо всеки от тези видове поведенчески фактори. И също така се опитайте да разберете какво трябва да се направи, за да ги подобрите. Да започнем с външни поведенчески фактори. Всъщност не са много от тях.

Възможност за кликване
Какво влияе върху честотата на кликване на сайта. Първият от тях е честотата на кликване. Колкото повече хора отиват на сайта, който виждат в SERP, толкова по-добър ще бъде ресурсът, според роботите.

Потребителят вижда 10 уебсайта на една страница с резултати от търсенето. Ако щракне само върху две от тях, тогава тези двамата ще подобрят кармата си.

В резултатите от търсенето, като правило, всички сайтове имат заглавие и фрагмент (кратко описание под заглавието). Потребителите ги четат и след това решават към кои проекти да отидат и кои да игнорират.

Оттук следва  и изводът…

Колкото по-привлекателно е заглавието и самият фрагмент за потребителя, толкова по-често ще се кликва върху него и толкова по-добър ще бъде този външен фактор.

Това означава, че при следващото надграждане търсачката ще повиши позицията на този конкретен сайт. Тоест някой, който има добър фрагмент.

От тук ще има прости препоръки. Работете със заглавия и фрагменти. Подобрете ги и ги направете привлекателни за потребителя.

В настоящата статия няма да губим време за това как да  оформите заглавие, описание, тагове. Това вече е обсъждано в W-SEO.com, в предишни публикации…. Само не забравяйте, че трябва да съдържа ключова дума и цялата важна информация трябва да се побере в първите 55 – 58 знака. Също така  атрибутите трябва да привличат вниманието, но и не прекалявайте, с други думи, не употребявайте думи, като ШОК, УЖАС, СЕНЗАЦИОННО и т.н.

Удовлетворение при направената заявка

Сега да преминем към втория външен фактор за класиране – удовлетворението от отговора. Какво като цяло може да означава?

Логиката на търсачките е проста. Ако потребителят влезе в сайта по някаква заявка и намери цялата необходима информация там, тогава няма нужда да преглежда други ресурси. Човекът е напълно доволен от отговора и спира по-нататъшното търсене по заявката.

Ако информацията не му е достатъчна, той отива на следващия сайт. И така, докато не получи информацията, която е търсил.

Така роботите правят извод. Сайтът, където завършва търсенето на потребителя, е с най-високо качество. Оттук и допълнителният плюс в кармата на сайта. Което има благоприятен ефект върху цялостната SEO оптимизация.

Качеството на информацията също е от голямо значение. Ако сайтът е полезен, интересен, разбираем и дава пълен отговор на заявката, тогава защо човек ще отиде някъде другаде?

Потребителят ще прекрати търсенето, като спре на вашия сайт. След това, при следващото надграждане на търсачката, сайтът ще бъде с увеличен рейтинг.

Е, последният важен фактор е използваемостта на сайта. Тоест как изглежда сайтът външно на различни устройства. Има ли удобна структура на страницата, навигация, дисплей на менюто и т.н. Повече подробности за това също можете да видите, ползвайки търсачката на w-seo.com.

Вътрешни поведенчески фактори

Има много повече вътрешни поведенчески характеристики, отколкото външни. Ето  5 важни фактора, които трябва да наблюдавате на първо място:

  1. Общ трафик
  2. Лоялни потребители (връщане)
  3. Време, прекарано на сайта
  4. Степен на отпадане – Неуспехи
  5. Преглед на дълбочината

Всички тези параметри могат да бъдат проследени с помощта на броячи. Например, Google Analytics. Не забравяйте да инсталирате такъв брояч.

Общ трафик

Нека започнем с общото количество трафик. Като цяло търсачките вярват, че колкото повече трафик има даден сайт, толкова по-добър е той.

По принцип има смисъл и логика в това!

Ако един сайт се разглежда често, значи е популярен. И ако е популярен, тогава можем да предположим, че ресурсът е полезен и интересен. Така че може да се покаже в търсенето.

Освен това тук се получава нещо като порочен кръг.

Колкото по-добра е позицията на сайта в търсенето, толкова повече трафик. Колкото повече трафик (ако приемем, че сайтът е добър), толкова по-добри са поведенческите фактори. И колкото по-добър е PF, толкова по-висока е позицията в търсенето.
Затова търсачките анализират и изчисляват, че само добър  трафик не играе цялата роля. Работи във връзка с други фактори.

Потребителска лоялност

Подобряване на лоялността на потребителите към сайта

Следващият параметър, който ни интересува при класирането, е потребителската лоялност. Може да се оцени по броя на връщанията на сайта. Колкото повече потребители се връщат на сайта, толкова по-добре.

Ако сайтът е добър, тогава много от тези, които са го посещавали преди, ще искат да се върнат отново в него. Ако имате търговски проект, не забравяйте да въведете различни отстъпки и фирмени промоции. И не забравяйте да подчертаете всичко това на видни места.

Що се отнася до информационните сайтове, техният процент на възвръщаемост трябва да бъде значително по-висок от този на онлайн магазините, например За информационните сайтове трябва да е около 50%. В крайна сметка за такива проекти просто се изисква да имат редовни потребители.

Времето, прекарано на сайта

Третият важен фактор при SEO оптимизация от поведенчески фактори е времето в проекта. Колкото повече време потребителят прекарва в сайта, толкова по-добре. Това означава, че такъв сайт може да бъде препоръчан на потребителите в резултатите от търсенето.

Как да подобрите времето в сайта и защо имате нужда от него?

Струва си да се каже, че можете да видите по-обективна оценка на такъв индикатор само след 3-4 месеца от живота на самия сайт. И при условие, че достатъчен брой потребители посещават сайта.

И в самото начало на сайта дори не трябва да разчитате на такъв параметър. Защото просто няма трафик като такъв.

Ето защо, преди да анализирате, трябва да увеличите потока от трафик към сайта. Това обаче трябва да стане по естествен начин. На първо място, трябва да работите със съдържание.

На сайта можете да публикувате полезни статии по темата. И е желателно да публикувате такива публикации, чието четене ще отнеме поне 3-5 минути. Но за да накарате човек да прекара тези минути, статията ви трябва да е наистина интересна.

Можете също да използвате различни методи за задържане на вниманието на читателят. Например тестове, анимации, анкети и т.н. Тоест нещо, което може да закачи потребителя и да задържи вниманието му. И по тази тема редактори на w-seo.com са писали в отделни статии. Потърсете и ги прочетете, струва си!

Откази, или степен на отпадане

Нека да преминем към следващия параметър, който се нарича откази. Като цяло това е много важен поведенчески фактор. Ако даден сайт има висока степен на отпадане, тогава няма да го видите в топ 10.

Следователно средната степен на отпадане винаги трябва да клони към нула както за търговски, така и за информационни сайтове.

Как да постигнем това?

Първо проверете скоростта на зареждане на сайта. Ако проектът се зарежда дълго време, тогава особено нетърпеливите потребители ще затворят сайта, без да чакат информацията. Това обикновено се случва след 4-5 секунди.

Второ, желателно е да премахнете изходящите връзки от първия екран. Това може да бъде реклама, връзки към други сайтове или изскачащи прозорци (pop up).

Трето, работете върху увеличаването на средното си време на място. Колкото по-интересно и по-добро е вашето съдържание, толкова повече време потребителите ще му отделят. В резултат на това ще имате по-малко откази.

Тук е мястото да Ви споделим нещо важно, което повишава степента на отпадане. Сигурно Ви се е случвало да гледате видеа  в платформи, които са различни от YouTube и TikTok, платформи, които преди години бяха популярни в България, но днес това съвсем не е така. Платформи, които за да Ви визуализират съдържанието, ви карат да преглеждате няколко реклами, преди да се визуализира самото видео, което желаете да видите… Именно  по подобен начин собственици на такива платформи си губят посетителите, само и само да покажат рекламата си, по ужасен, натрапчив, досаден, изнервящ начин. Не правете така!

Друг пример – през последните години масово се наблюдава явлението –  Pop-Up реклама, изкача на целия екран, преди да посетите желания от Вас сайт. За да го посетите, трябва да затворите рекламата. Сами се досещате, че при такава досадна, натрапчива, реклама, повече от 60 % от потребителите „бягат с 200-та“, и в това има логика.

Не правете и така! Не си продавайте сайтовете за жълти стотинки!

Дълбочина на гледане

И последният важен поведенчески фактор на сайта е дълбочината на гледане. Ако потребителят се разхожда из сайта и разглежда няколко страници, това се счита за знак за добър ресурс.

Как да подобрим такъв показател?

Използвайте вътрешно свързване. Връзка към вашите собствени страници. Поставете полезни статии на сайта и вмъкнете връзки към тях .

Ако потребителят се интересува, той постепенно ще премине от една страница на друга. Така той ще участва в  повишение от поведенчески фактори за Вашият сайт.

Изневеряващи поведенчески фактори

Вероятно мнозина са загрижени за такава тема като измамни поведенчески фактори. Някои собственици на сайтове търсят „магическо хапче“.

Потребител, който посещава сайта и извършва определени действия, подобрява поведенческите фактори на класирането на сайта.

Можете също така да провеждате различни промоции в социалните мрежи. Например, направете масово изпращане по пощата с някаква оферта. Например „Потърсете „купете телевизор“ и отидете на нашия сайт. Копирайте промоционалния код в долната част на страницата и го въведете в полето, за да получите 10% отстъпка.»

По този начин можете да накарате хората да се втурнат да търсят вашия сайт в Интернет. По този начин те ще увеличат класирането за конкретна заявка.

Сега знаете как да подобрите поведенческите фактори.

Като цяло можете да използвате различни онлайн флаш мобове, вирусен маркетинг или различни игри.

Още веднъж подчертаваме, че това не са черни методи за оптимизация. Въпреки това е трудно да ги наречем напълно бели. Следователно, като различни експерименти, тези методи могат да бъдат изпробвани, но не злоупотребявайте.

И това, което е строго забранено за използване, е обмен на измама. Това е мястото, където непознати хора от различни части на света получават заплащане за кликвания на вашия сайт.

Също така е много опасно измамата с помощта на роботи или вируси, които имитират поведението на потребителите в сайта.

Съветваме Ви да не се изкушавате и да ползвате подобни, неразрешени методи! Въпрос на време е сайтът ВИ да бъде наказан от търсачките.


Източник: Официалната страница на дигитална агениця Висео


Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

No comments